Práce v zemědělství je pro mladé vzdělané Italy cestou, jak získat uplatnění doma a nemuset odcházet do ciziny. Základem úspěchu při podnikání v zemědělství je sdruovat se na úrovni producentů a společně vyjednávat s distributory a prodejci.
Hluboká hospodářská krize, kterou Itálie proívala několik let, přinesla do země velké sociální změny. Mimo chudnoucí střední třídy, co je ostatně jev společný pro všechny západní země včetně USA, přinesla i nový pohled na práce, které byly ještě v 90. letech minulého století snem průměrné italské rodiny: získat pro své děti místo v bance, pojišťovně či v nějaké velké mezinárodní firmě. Naopak zemědělství nebylo lákavé a rodiče vyzývali děti, aby odešly do města a našly si místo, které třeba zpočátku přinese menší příjem, který je ale výměnou za to mnohem jistější.
Věci se změnily, jak ostatně prokazuje milánské Expo 2015, jeho hlavním mottem je výiva planety. Coldiretti, co je jeden ze svazů italských zemědělců, provedla průzkum názorů mladých lidí do věku 35 let. A zjistila, e 50 % mladých ve věku 18–34 let by raději pracovalo v agriturismu ne v bance (23 %) anebo ve velké mezinárodní firmě (19 %). Všeobecně 28 % Italů by nejraději vyměnilo své současné zaměstnání za práci v zemědělství.
A jak se zdá, tento trend prokazují i statistiky zaměstnanosti. V roce 2013 například počet lidí zaměstnaných v zemědělství vzrostl o více ne 12 % a počet zemědělských podniků vedených mladými lidmi o 4 %. Zemědělství je jediné odvětví, které v letech 2012–2013 zaznamenalo růst HDP (1,2 %), zatímco průmysl či stavebnictví poklesly o více ne 5 %.
Vittorio Sangiorgio, jeden z vedoucích funkcionářů Coldiretti, data komentoval tak, e ivot na venkově nabízí lepší kvalitu ivota a také slušné příjmy.
Důvodů k obratu je hodně. Na jedné straně to byla několikaletá krize průmyslu, zatíeného obrovskými daněmi a vystaveného silné konkurenci především z Asie. Výsledek je nejen propouštění, ale také neustálé stlačování mezd. Podle odhadu italského statistického ústavu reálná mzda zaměstnanců průmyslu poklesla během několika let o více ne 10 %, a to bez ohledu na rostoucí nejistotu. V mnohých italských městech se nepodařilo vyřešit problém chaotické dopravy, zdravotní péče na malých městech je často mnohem lepší ne v metropolích. Navíc ivot na venkově dnes neznamená izolaci a zaostávání za vývojem.
Za touto změnou je ale především nový pohled na práci v zemědělství. Mnoho mladých jde raději studovat na odborné zemědělské školy ne na gymnázia, dává jim to toti lepší pracovní perspektivy. A mladí lidé, kteří se vracejí na venkov, jsou dnes na rozdíl od minulosti lidé odborně vzdělaní, často s univerzitním diplomem. Přinášejí do práce novou iniciativu a kreativitu, dodává Sangiorgio.
Nejde ale jen o peníze a lepší vzduch. Italské zemědělské produkty se ve světě staly trendy. Postupem času Italům došlo, e omezovat italskou kuchyni na pizzu či špagety a levné víno je obrovský omyl, a začali se učit od svých sousedů ve Francii, kteří si udělali z kvalitních potravin obrovský byznys. Made in Italy je dnes pojem nejen v módě, ale i v případě zemědělských výrobků.
První vlaštovkou v tomto smyslu byl Carlo Petrini, úspěšný zemědělec a chovatel v severoitalském Piemontu. V roce 1986, kdy se i v Itálii začaly šířit restaurace Mac Donald's, tedy fast food, zaloil asociaci nazvanou Slow food. Jeho motto od té doby je: Jsme proti obrovské standardizaci potravin, naopak evropské zemědělství je zaloeno na rozlišnosti, je to otázka kultury. Jídlo musí být kvalitní a musí člověku přinést nejen zdraví, ale i potěšení.
V různých italských regionech vytvořil odbočky asociace, která má chránit typickou produkci oblasti. Za pomoci spojenců v jiných evropských zemích se Slow food nakonec podařilo změnit i některé zásady společné zemědělské politiky Unie, na ochranu některých typických produkcí. Bohuel, naše země nedokáe získat respekt v zahraničí a chránit made in Italy, protoe se často vydávají za italskou produkci výrobky, které s Itálií nemají nic společného, říká Petrini.
Poslední sráka s Bruselem otřásla celou Itálií, i kdy má celou řadu jiných velkých problémů. Chtěli by vyrábět mozzarellu z mléka v prášku, rozčilil se ministr zemědělství Martina. Zásluhu na novém pojetí potravinářstvímá i tzv. Salone del gusto (Veletrh chutného jídla), který se koná na podzim v Turíně. Tisíce návštěvníků se tam mohou seznámit s regionálními specialitami, které se ve velkých obchodních řetězcích často nenacházejí, ať se ji jedná o sýry, salámy, šunky, ale také speciální marmelády, zeleninové konzervy a samozřejmě vína a destiláty.
Ve šlépějích Petriniho šel i další Piemonťan, Oscar Farinetti. Jeho cílem bylo vytvořit řetězec velkých obchodů s italskými potravinářskými specialitami nabízenými jak doma, tak v zahraničí. Společně s několika partnery zaloil Eataly (spojení anglických slov eat a Italy). V kadém centru Eataly se nachází i několik restaurací s různými specialitami. Farinetti měl úspěch i v zahraničí – jeho centra Eataly v Tokiu i v New Yorku jsou neustále plná a uvauje se o otevření podobných center i v Londýně a Německu.
Podle posledních statistik je dnes 37 % mladých Italů je dnes bez práce. Mají před sebou tři monosti: mohou zůstat v rodině a spokojit se s dosti prekérními a mizerně placenými pracovními smlouvami. Anebo, jak se děje stále častěji, odejít za lepším do Německa, Británie či za moře. S jedním rozdílem: v minulosti z Itálie odcházela nekvalifikovaná námezdní síla, dnes odcházejí vysokoškolsky vybavení mladí, kterým se v zahraničí otevírá mnohem lepší perspektiva. Anebo třetí monost – pustit se do něčeho nového v zemědělství.
Paolo Rotoli, mladý mu ze severoitalského Bergama, měl dosti úspěšný obchod s elektronickými přístroji. Ale v jistém okamiku mě to přestalo bavit, tak jsem obchod zavřel a šel na venkov, co byla vdy moje láska. Začal jsem chovat kozy a dnes úspěšně ve svém agroturismu nabízím svým hostům vynikající sýry.
Annamaria Musotto vystudovala v Miláně práva a chtěla se stát notářkou. Pak se ale rozhodla vrátit na rodnou Sicílii, aby začala vyrábět manu, co není lahůdka, o které se zmiňuje bible, ale mimořádné sladidlo s nízkým obsahem glukózy a ovocného cukru, které se získává zvláštním tradičním způsobem zpracování z jasanu.
V severoitalském okrese Cuneo se tradičně pěstuje kvalitní pórek, po něm je stále větší poptávka, a dosavadní produkce nebyla dostatečná. Místní konsorcium mělo původně v úmyslu pronajmout či koupit další pole. Pak ale změnilo názor, v oblasti vzrostla nezaměstnanost, protoe tradiční textilní průmysl jen těko odolával útokům ze zahraničí. Vypsalo soutě pro nezaměstnané a nabídlo vybrané pozemky a vyškolovací kurs pro první sezónu. Poskytlo i pomoc pro komercializaci produkce. A pak, po prvním zkušebním roce, kdo bude chtít pokračovat, komu se to bude líbit a prokáe, e je schopen pracovat seriózně, získá podporu místní banky, aby mohl rozvinout svůj vlastní podnik.
Povětšinou je přechod na zemědělskou produkci úspěšný, ale kdo začíná, musí počítat s potíemi, dodal poradce Svazu mladých zemědělců v Toskánsku Arrigo Belfi. Především musí vědět, e distribuce se zásadně snaí nabízet producentům co nejniší ceny, a proto je dobré, aby se mladí sdruovali do větších skupin – mají tak větší vyjednávací sílu a dosáhnou lepší ceny. A pak samozřejmě: moderní zemědělství pracuje na základě vědeckých poznatků a je vybaveno moderními stroji. Ale je to v kadém případě, alespoň zpočátku, tvrdá práce. A pak: na rozdíl od práce v úřadě či v továrně hodně záleí na počasí, které můe být příznivé, vrtkavé anebo nemilosrdné a zničit jednoroční práci během několika málo hodin. Ale to zas na druhé straně mladého člověka posílí. A kdy odolá, úspěch ho nemine.
Italským pěstitelům a chovatelům se podařilo přesvědčit zahraniční trhy, e jejich produkce je kvalitní. Ale potýkají se stejným problémem jako malé a střední průmyslové podniky: podpora státu je naprosto nedostatečná. Tam, kde francouzští konkurenti přicházejí jako systém Francie, italští výrobci povětšinou musejí jednat na vlastní pěst. Přestoe existuje tzv. ICE – Ústav pro rozvoj zahraničního obchodu, který má svá sídla po celém světě. Ale škrty se dotkly citelně i jeho a teprve nová vláda Mattea Renziho se rozhodla mu dát větší podporu.
Josef Kašpar (1946) je novinář, působí v českých i italských médiích, ije v Římě.
Ondřej Vaculík:
Člověk jménem Rour
Dušan Havlíček:
Jaro na krku. Můj rok 1968 s Alexandrem Dubčekem
Václav Jamek:
Na onom světě se tomu budeme smát
Anna Militzová:
Ani víru ani ctnosti člověk nepotřebuje ke své spáse
Jurij Andruchovyč:
Rekreace aneb Slavnosti Vzkříeného Ducha
Jiří Pelikán, Dušan Havlíček
Psáno z Říma, psáno ze enevy
Jiří Weil:
trasburská katedrála.
Alena Wagnerová:
Co by dělal Čech v Alsasku?
Od roku 2004 udělují Listy Cenu Pelikán - za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog. Více o Ceně Pelikán.
Nechte si Listy doručit domů. Využijte výhodné předplatné!
Mapa webu - přehled článků a struktury webu.
Copyright © 2003 - 2011 Burian a Tichák, s.r.o. (obsah) a Milan Šveřepa (design a kód). Úpravy a aktualizace: Ondřej Malík.
Tiráž a kontakty - RSS archivu Listů. - Mapa webu
Časopis Listy vychází s podporou Ministerstva kultury ČR, Olomouckého kraje a Statutárního města Olomouce. Statistiky.